(augustus 2011)
              vorige aflevering / overzicht


Hindoe-deïties voor westerse lezers

Kubera (29)





Verheugde u zich op de verdere lotgevallen van Krishna, komt het er weer niet van. Rijdt een demon (asura) u in de wielen. Kubera is zijn naam. Een asura bleef hij niet. Na verloop van tijd bereikte de boef een goddelijke status. Hoe dat kwam? Geleerden schreven er hele betogen over. Wij houden het er op dat het was vanwege zijn rijkdom. Voor India's economie geen beter boegbeeld dan hij. En voor haar keuken, niet te vergeten.

IDEALE GASTHEER (MITS OP EEN STOEL)

Hoe Kubera voor de Indiase horeca diens ideale gastheer werd? Luister! Eens, in de tijd dat Kubera nog de rijkste, dus grootste boef, ter wereld was, daarom veel aanzien genoot, wilde hij gelijk de goden zijn. Ja, zo plechtig zei hij dat. Dus toog hij naar de berg Kailash. Daar huisde Shiva, zoals iedereen weet. "Bezoek het feestmaal, overheerlijk, dat ik de goden bereid. Gun mij die eer, o Heer", zo sprak hij de eerste onder de goden toe. Shiva, die hem doorzag, gaf geen soelaas. Hij zou wel iemand sturen. Uit zijn gevolg. "Ganesh, ga jij er heen. Doe je tegoed. Ik heb geen zin. Wat verbeeldt die ijdeltuit zich wel!"

Al was Kubera teleurgesteld, Ganesha op zijn feest was ook niet mis. "Eet zo veel je wilt, Ganesh, het staat er voor." Binnen een mum was alles op. Geen gast die er tussen kwam. "Waar is de rest?" riep Ganesh met volle mond. Snel sloegen Kubera's koks weer aan het werk. Hetzelfde tafereel herhaalde zich. Tot er niets meer te koken, Ganesh nog steeds erg hongerig was ... Kon Kubera nog niet eens een jochie als Ganesh te eten geven ... Al schaamde hij zich, zo veel heerlijks had nog geen gastheer ooit zijn gasten voorgezet. Vandaar dat Kubera India's horeca sindsdien promoot, er voor tal van eethuisjes een fake Kubera zit.


Zoals de Kubera op de foto. Hij nodigt u uit voor een maal in Chotiwalla, befaamd eethuis in Rishikesh. Hij zit op een stoel, niet op een mens. Wat eigenlijk zou moeten, maar niet zou werken uiteraard. Kubera's voertuig is namelijk geen dier, zoals bij de goden normaliter het geval, maar een mens. Niet moeilijk te achterhalen waar dat voor staat, gebukt als wij onder food and money gaan ... Volgende keer verder met Krishna's lotgevallen. Maar dan echt. Al kan het, voor het zo ver is, nog wel even duren. Onze column "Griekse Mythen Nu" (productie 28) en Indra's korte milieuberichtjes "Helaas Geen Fabeltjes" (productie 16) gaan een tijdje voor. Ze zijn te vinden op www.yoga-intervision.com/productions.html. Hopelijk ontmoeten wij u intussen daar.

Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend Muraliprabhu (Anthony Draaisma).